Nieuwsoverzicht

Published on dinsdag 28 mei 2019

Hitteberoerte

Als behandeling van een hitteberoerte is het gebruik van koelbaden afgelopen tijd veel in de media besproken. Deze vraag is dus ook vanuit de organisatie van de Station tot Stationsloop aan ons als EHBO organisatie gesteld. Met dit korte bericht licht ik u in over onze verantwoording om geen koelbaden te gebruiken bij symptomen van een hitteberoerte.

Koelbaden zijn volgens wetenschappelijk onderzoek, voornamelijk vanuit de VS, effectief bij een hoge lichaamstemperatuur. De risico`s van deze acute temperatuurdaling zijn echter ook aanwezig, en de symptomen daarvan meetbaar door medisch personeel (geen EHBO). Wetmatig zijn er nog geen protocollen rondom het werken met koelbaden. Niet vanuit de EHBO richtlijnen, niet vanuit de protocollen van een verpleegkundige en niet vanuit de richtlijnen van (sport)evenementen. Er zijn documenten die stellen dat koelbaden gebruikt mogen worden als er een arts aanwezig is. Deze is niet aanwezig bij de loop.
 
Via dit bericht wil ik u wel waarschuwen voor de gevaren van een hitteberoerte. Hier spreken we van als uw lichaamstemperatuur 40 graden is of hoger. Het gevaar is voornamelijk dat u uw lichaamswarmte niet kwijt raakt omdat u in deze fase niet meer transpireert. U heeft in deze fase als essentieel vocht en zouten verloren. Bij 42 graden gaan de eiwitten in uw lichaam stollen en dit is een levensgevaarlijk en onomkeerbaar proces. Op lange termijn kan een hitteberoerte oa cognitieve problemen veroorzaken.
 
Als u een hitteberoerte doormaakt zult u dit zelf voornamelijk merken door dat u verward kan raken, signalen van buiten niet meer mee krijgt. Ook zal u wankel gaan lopen en langzaam uw bewustzijn verliezen. Het is een gevaarlijke situatie.
Wij zullen u actief koelen om uw lichaamstemperatuur te doen zakken. Als een van de hulpverleners bovenstaande signalen ziet heeft hij of zij de goedkeuring om u uit het veld te halen en uw lichaamstemperatuur te meten. Is deze 39 graden of hoger moet u voor uw eigen veiligheid stoppen. Daar gaan we niet over in discussie.
 
Hieronder vindt u 2 filmpjes. Eentje is om het gevaar van een hitteberoerte voor u inzichtelijk te maken. Daarnaast is uw eigen voorbereiding van belang. Zorg dat u goed gehydrateerd bent, voldoende voedingsstoffen binnen hebt en goede rust hebt gepakt alvorens. Daarnaast is een goede geestelijke balans van belang. Bereid u dus goed voor!

 

https://www.youtube.com/watch?v=S7u6h4z-Bjg

 

https://www.youtube.com/watch?v=JVOQ2UUAD3w

 

Nogmaals, dit bericht is niet bedoelt om u bang te maken. Ik wil echter wel bewustwording creëren voor de eventuele gevaren van deze vervelende medische toestand.
Ik wens u een goede, veilige en gezellige loop toe! Zoek uw grens op, maar ga deze vooral niet over!
Comments (0)Number of views (660)

Author: Stationloop

Categories: Nieuws

Tags:

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x


 
 
 
 

Copyright © station tot station.